St.-Jorisgilde Bergeyk en de “kinderboerderij”

U zult zich afvragen welk verband is er tussen het St.-Jorisgilde en de kinderboerderij. Het antwoord daarop laat zich verklaren door de volgende opstelling van het St.-Jorisgilde Bergeyk. Het gilde - dat officieel aangemerkt is als cultureel erfgoed - heeft tot doel dat erfgoed te bewaren en over te dragen aan de volgende generaties.

Naast het behoud en de overdracht van  deze traditionele waarde probeert het gilde een maatschappelijke plaats in te nemen in de Bergeijks gemeenschap.

Hierin schuilt het verband tussen de verschillende activiteiten o.a. die met betrekking tot de kinderboerderij en het St.-Jorisgilde Bergeyk.

Naast de diverse traditionele gildeactiviteiten heeft het gilde voor het Hofhuys een aantal  projecten gerealiseerd in de vorm van het plaatsen van een kippenhok met omheinde kippenren, een tuinhuis en een overdekte plaats om te zitten. Gildebroeder Frans Jansen gaat daar nu dagelijks naartoe om de kippen te voeren, de eieren rapen en het kippenonderkomen schoon te maken. Verder doet hij allerlei klusjes in en om het Hofhuys.

Ook helpt hij mee als de inwoners van het Hofhuys met de rolstoel een uitje hebben naar het dorp.

Een aantal keren per jaar komen er op woensdagmorgen basisschoolleerlingen van groep 6-7- en 8 naar het gildehuis aan de Hoek. Ze krijgen dan uitleg over het gilde en de gildeattributen en maken  daadwerkelijk kennis met de traditionele gildeactiviteiten: ze mogen daar trommelen, schieten en schildjes graveren. Samen met het lespakket “Doar hedde de guld” past dit alles in de geschiedenislessen over de Middeleeuwen.

Binnen de plaats van het gilde in de Bergeijkse gemeenschap zijn nu twee zeer actieve gildebroeders, Jan Bekkers en Oane Bierma, vrijwilliger voor het verzorgen van de dieren en van het onderkomen van de kinderboerderij. Ook zij leveren op deze manier een maatschappelijke bijdrage. Zij dragen dan ook met trots de bodywarmers waarop het embleem van het St. Jorisgilde Bergeyk is aangebracht.

Naast deze twee gildebroeders neemt nog een twaalftal vrijwilligers deel aan de verzorging. De leiding ligt in de handen Thea Cleven. Zij zou graag zien dat er nog meer mensen zouden komen om te helpen. Het is echt de moeite waard om deze mooie veestapel met zijn fantastisch onderkomen aan de Kerkstraat voor ouders en kinderen in een goede staat te houden.

U bent dan ook van harte welkom op deze kinderboerderij.

Daarnaast bent u ook elke dinsdagavond vanaf 19:30 uur welkom bij het St. Jorisgilde Bergeyk. U kunt dan zelf - onder het genot van een kop koffie - kennismaken met het gilde en deelnemen aan het schieten met de luchtbuks.

Het gildeonderkomen bevindt zich aan de Hoek 30.